Примена библиотечке и архивске грађе у настави

Категорија: Парламент Објављено четвртак, 07 април 2016 Аутор Дејан Ђурић

Примена библиотечке и архивске грађе у настави

           

           Дана 30. марта 2016. године у периоду од 13 до 14 часова у медијтеци наше школе гостовао је господин Дејан Ристић, историчар, некадашњи управник Народне библиотеке и бивши државни секретар за културу у влади Републике Србије.

Наш уважени гост приредио је једно врло занимљиво предавање које се састојало од; излагања примера употребе библиотечке и архивске грађе у научним истраживањима, пројекције филма о историјату Народне библиотеке као и разговора предавача са ученицима.

           У првом делу излагања Ристић је изложио пример свог рада о датуму настанка Народне библиотеке Србије. Циљ је био да се ученицима предочи на који начин се могу користити историјски извори и решавати проблем датирања догађаја. Излажући о свом истраживању, предавач је ученицима презентовао основе које су применљиве за предстојеће есеје, семинарске и матурске радове.

Уследилo је премијерно приказивање филма “Сећање из пепела“ о историјату Народне библиотеке Србије који ће премијерно бити приказан на РТС-у 6. априла поводом 75 година од бомбардовања. Том приликом страдао је национални фонд са најзначајнијим документима и списима од раног средњег века до судбоносног дана кад је сагорела бибилотека тада на Косанчићевом венцу у Београду.

Предавање је завршено изношењем утисака које је преточено у садржајан разговор наших ученика из 8. разреда и господина Ристића. Ученици су том приликом показали интересовање за Народну библиотеку и њене фондове који садрже 92 кm дужине, што заправо говори о највећој библиотеци југоисточне Европе.

Дејан Ђурић

Погодака: 257
        • ЛОКАЦИЈА НА КОЈОЈ СЕ НАЛАЗИМО


 • КОНТАКТ ПОДАЦИ ШКОЛЕ

   

  tel: 034/6-811-003
  fax:034/6-811-003

  Мије Тодоровића бр. 8
 • Топола
 • mail: os.karadjordje1@mts.rs