23. Април

Категорија: Занимљивости Објављено уторак, 03 мај 2016 Аутор Васиљевић Весна

23. АПРИЛ - СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА
(ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 400 ГОДИНА ОД СМРТИ ВИЛИЈАМА ШЕКСПИРА И МИГЕЛА ДЕ СЕРВАНТЕСА)

Одлука да се на овај дан обележи Светски дан књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а 1995. године. Иначе овај датум је одабран због посебног разлога јер је то датум годишњице смрти Вилијама Шекспира и Мигела де Сервантеса. Светски дан књиге и ауторских права обележава се уз помоћ бројних издавача, књижара и наставника. Иначе УНЕСКО жели да, на овај начин, свакога а посебно младе, подстакне на читање а издаваштво на заштиту интелектуалног власништва путем заштите ауторских права.

Овај датум има посебан значај ове године јер се обележава тачно 400 година од смрти ова два великана светске књижевности.

Допринос обележавању овог Дана дали су и ученици наше школе , школска библиотека и наставницисвих страних језика. У школској медијатеци ученици су својим паноима, креативним радовима и сликама подсетили све ученике на важност читања, значајну улогу књиге у школи и животу и представили познате писце значајне за енглески, шпански, италијански, немачки али и матерњи језик. Наставник енглеског језика Весна Васиљевић и наставник шпанског језика Александар Танасијевић представили су у својим презентацијама живот и рад ова два писца и упознали ученике са њиховим значајем и улогом у образовању и у животу сваког образованог човека.

Најмлађи ученици учествовали су у обележавању рецитовањем песмица на енглеском језику, док су старији ученици рецитовали песму ,,Ако'' познатог писца Радјарда Киплинга на енглеском, италијанском, шпанском, немачком и српском језику. На крају су се ученици шестог и седмог разреда, подељени у четири тима, такмичили у познавању књижевности кроз кратак квиз. Квиз питања обухватала су познавање српске и светске књижевности и сви ученици су били јако успешни. Чланови победничког тима добили су, као награду, књиге на енглеском језику.

 

 

Погодака: 218
        • ЛОКАЦИЈА НА КОЈОЈ СЕ НАЛАЗИМО


 • КОНТАКТ ПОДАЦИ ШКОЛЕ

   

  tel: 034/6-811-003
  fax:034/6-811-003

  Мије Тодоровића бр. 8
 • Топола
 • mail: os.karadjordje1@mts.rs