Недеља историје српског књижевног језика

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи и народ : може се међу собом разумјевати, не прелива се у други, не пропада.“

Вук Стевановић Караџић

У Основној школи ,,Карађорђе'' у Тополи од 29.11. до 3.12. 2021. године у холу школе ученици предметне наставе и наставници српског језика и књижевности организовали су недељу посвећену историји српског књижевног језика. Из разговора са Иваном Јевтовићем, наставником српског језика и књижевности, и  Верицом Симић, наставницом српског језика и књижевности, сазнали смо како је текао процес припремања поставке, ко је учествовао, зашто је битна ова тема и зашто су баш њу одабрали. На изради паноа и постављању поставке радили су ученици осмог разреда јер је њима ова тема веома блиска пошто се обрађује у осмом разреду. У рад су се укључили и чланови Калиграфске секције. Поставка је обухватила период од досељавања Словена на Балкан и почетка писмености 863.године до Вукове победе и званичног признања Вуковог рада 1868.године. Поред паноа са битним датумима, годинама, догађајима, постављена је и народна ношња, књиге које су у то време штампане, примери старословенских текстова. На почетку поставке се налазила мапа која показује где се шта налази и која представља водич. Постављена је и табла на коју су ученици могли да оставе своје радове које су радили са члановима Калиграфске секције, исписана своја имена глагољицом и записе шта за њих представља језик. На крају поставке се налазило дрво језика на коме су могли да виде како су се језици развијали од прасловенског, како су подељени на групе и који су словенски језици. Наставници су нам истакли да је поставка намењена свим ученицима школе. Наставници српског језика и књижевности су са својим одељењима обилазили поставку, објашњавали, показивали ученицима. Ученици су могли да се опробају и у писању пером и мастилом уз помоћ чланова Калиграфске секције. Имали су прилику и да погледају снимак монодраме ,,Мој отац Вук Караџић'' која је извођена у Музеју Вука Караџића и Доситеја Обрадовића. Лик Вилхелмине Мине Караџић оживела је  глумица Љиљана Јакшић, омогућавајући посетиоцима да у првом лицу, кроз сећања Вукове кћери, доживе њено време и успомене. На узбудљив начин она приповеда о знаменитом оцу, догађајима и личностима који су обележили њену породицу и за нас све удаљенији деветнаести век. Поред ове монодраме приказивани су документарни филмови о Вуку Караџићу. Ученици су након одгледаних филмова, обиласка поставке решавали мини тестове који су садржали питања о свему што су могли да чују и виде. Могли су уз помоћ QR кода на својим телефонима да погледају чланак и филм о Тршићу и Вуковој кући. Поставку су посетили и ученици четвртог разреда које су наставници српског језика и књижевности упознали са најосновнијим чињеницама о развоју књижевног језика.

Од наставника Ивана Јевтовића и наставнице Верице Симић смо сазнали да је требало око две недеље да се сав материјал припреми. Рекли су нам да и у наредном периоду планирају овакве пројекте, а да ће тему бирати на основу интересовања ученика. Истакли су да је интересовање ученика и колега било велико, да су задовољни радом ученика и да ће подржати идеје које ученици имају када се овакви пројекти раде. Нагласили су да је ова тема битна јер сматрају да сваки човек треба да зна историју свог језика јер се на тај начин чува идентитет народа, његова индивидуалност и специфичност. Нама, члановима Новинарске секције ,,Кораци'' било је задовољство да све ово испратимо, учествујемо у раду и на крају забележимо и речју и сликом.

Чланови Новинарске секције ,,Кораци''

Миа Тодоровић

Емилија Јокић

Лука Живановић

Теодора Спасић

Нина Милојевић

КОНТАКТ ПОДАЦИ

Мије Тодоровића бр. 8
34310 Топола, Србија
ПИБ: 101223989
Матични број: 07123370

    • Телефон: (034) 6 811 003

    • Факс: (034) 6 811 003

    • Mаил: os.karadjordje1@mts.rs

Search