ПРОЈЕКАТ УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО

ПРОЈЕКАТ УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО

У просторијама ОШ „Сестре Радовић“ 26.4.2024.године, одржаo се догађај посвећен
промоцији инклузивног образовања
у оквиру пројекта Учимо сви заједно који спроводе
Министарство просвете и УНИЦЕФ, уз финансијску подршку Европскеуније, a Ком је
учествовала и наша школа.

Како је један од циљева пројекта и подизање свести јавности о важности и позитивном утицају инклузивног образовања на друштво у целини, школе које се налазе на територијама 20 јединица локалних самоуправа које учествују у пројекту ће током 2024. Године одржати промотивне догађаје намењене локалним заједницама и широј јавности. Први циклус промотивних догађаја одржава се током априла и маја 2024. године.

Промотивни догађај који се одржаo 26.4.2024. окупиo je представнике локалне самоуправе,
директоре, наставнике, родитеље и ученике свих школа из локалне заједнице које су укључене у пројекат, представнике мреже/радног тела за инклузивно образовање и представнике других локалних институција и организација, укључујући локалне организације цивилног друштва.

Окосница овог промотивног догађаја је заједничко осликавање слова у реченици „Учимо сви заједно“, у ком учествују ученици, наставници и представници локалне заједнице. Заједничким осликавањем слова, стављамо у фокус да деца уче од одраслих, да одрасли уче од деце, да деца уче са децом и да сви учимо заједно у циљу равноправног, квалитетног, инклузивног и демократског друштва.

Инклузивно образовање је квалитетно образовање које уважава различитост, способности и потенцијале сваког детета, истовремено пружајући додатну подршку учењу сваком детету којем је то потребно.

Министарство просвете, Европска унија и УНИЦЕФ су 2021. године удружили снаге да
побољшају доступност и квалитет предуниверзитетског образовања за свако дете, посебно за децу неповољног социо-економског статуса. Пројекат полази од стратешког опредељења Републике Србије да је инклузивно образовање основно право сваког детета и полазна тачка за развој праведног, отвореног, и демократског друштва.

Пројекат Учимо сви заједно, вредан 5 милиона евра бесповратне помоћи, који финансирају Европска унија и УНИЦЕФ, има неколико циљева:
- Даље унапређење система образовања и усклађивање са стандардима и праксама ЕУ у
области инклузивног образовања;
- Унапређивање свеукупног квалитета образовања, што подразумева и знања и вештине
наставника да одговоре потребама сваког детета у одељењу;
- Унапређивање сарадње различитих актера на националном и локалном нивоу на даљем
развоју квалитетног инклузивног образовања за свако дете.

У пројекат је директно укључено 20 јединица локалних самоуправа, а пројектом је обухваћено око 10 од сто школа у Србији и око 5.000 стручњака из образовања и других области.

КОНТАКТ ПОДАЦИ

Мије Тодоровића бр. 8
34310 Топола, Србија
ПИБ: 101223989
Матични број: 07123370

    • Телефон: (034) 6 811 003

    • Факс: (034) 6 811 003

    • Mаил: os.karadjordje1@mts.rs

Search