Дечји фестивал Опленац

,,У ЗДРАВОЈ СРЕДИНИ РАСТУ ЗДРАВА ДЕЦА''

,,У здравој средини расту здрава деца'' мото је петог по реду Дечјег фестивала ,,Опленац''. Активности су распоређене у два дана. У петак, 9.9.2022. активности трају од 12 до 17 часова, а у суботу од 11 до 18 часова. Фестивал је организовала Фондација ,,Корени'' под покровитељством Њихових краљевских височанстава принца Михаила и принцезе Љубице Карађорђевић. Имали смо част и задовољство да на отварању Фестивала разговарамо са ЊКВ принцезом Љубицом Карађорђевић.

Емилија Јокић: Већ пету годину за редом организујете Дечији фестивал. Када посматрате са ове дистанце и упоредите први и овогодишњи Фестивал, шта можете рећи?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић: Први Фестивал као што си рекла био је пре пет година и тада смо имали, сећам се, осам активности све укупно и имали смо пет или шест стотина посетилаца. Тако да је то био један стварно мали догађај. Замислили смо да то буде за вас, за децу  из Тополе и околине. И то је тако и било. Међутим, онда смо полако расли и дошли смо до педесет активности и очекујемо преко осам хиљада посетилаца. Фестивал је порастао и мени је драго да видим јер је то прилика да деца из целе Србије дођу да виде како нам је Топола лепа, како нам је Опленац леп, да упознају Тополу и да се врате, да нас обиђу поново.

Нина Милојевић: Колико се повећао број сарадника и људи који желе да помогну и учествују у организацији?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић: Браво, то је баш лепо питање и ја сам јако поносна на то зато што сваки човек који учествује у организацији Фестивала је волонтер. Сви раде добротворно зато што желе да деци Тополе и околине, сада већ и Србије, дају један леп дан на Опленцу. Тренутно у организацији учествује три стотине што одраслих што деце који долазе да наступају да ли на позорници да ли у активностима. У самој сржи организације је двадесетак, тридесет људи који током читаве године раде на Фестивалу и то је сад већ онако један добар,  уигран тим.

Теодора Вељковић:Прошле године сте нам говорили зашто сте одлучили да покренете Дечији фестивал. Да ли је Ваша почетна идеја добила коначне обрисе? Да ли ћете и даље развијати концепцију организације Фестивала, собзиром да се посећеност из године у годину повећава?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић: Почетна идеја је била, као што рекох малопре, да се деци из околине пружи прилика да искусе неке активности које можда нису свакодневно доступне као што су јахање, стреличарство, раазне креативне радионице и слично. У међувремену идеја о Фестивалу је  порасла и проширила се и сада је то постао један шири концепт који ми волимо да прикажемо кроз мото фестивала ,,У здравој средини расту здрава деца''. И када то први пут чујете можда помислите на здраву средину као на здраву околину, чисту животну средину, што и јесте врло важно. Ми мислимо на нешто много шире, мислимо на оно што ви једете, на оно што гледате, шта слушате свакодневно у току дана и на оно чиме се бавите. Циљ нам је да пробамо да деци покажемо шта је то чиме можете да се бавите свакога дана и да живите један здравији и активнији живот.

Вања Милованчевић: Који је мото овогодишњег Фестивала?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић:Задржали смо исти мото зато што мислимо да врло лепо описује оно што нам је стварно важно, а то је да нам деца заиста расту у једном здравијем окружењу. Тако да и ове године, активности се уклапају у та три главна правца која  пратимо, а то је здравија исхрана, здравији стил живота и здравије окружење, односно чистија животна средина.

 

Даница Јовановић: Да ли ће у суботу на Опленцу поред ЊКВ принца  Михаила и Вас бити још неко из краљевске породице?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић: Очекујемо и надамо се да ће нам доћи мали принц Стефан са својим родитељима, а нажалост, већина породице тренутно није у Србији. Биће и Михаилова мајка књегиња Линда, бака наше Исидоре и Наталије. Тако да ћемо бити на окупу на Опленцу.

Вања Филиповић: Како принцезе Наталија и Исидора реагују на активности у току Фестивала? Шта им је најзанимљивије? У које активности се укључују?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић:Наталија је укључена у све активности. Учествовала је у групном вежбању, мало је пала и огулила рукицу, али то је све у реду када паднемо, устанемо и наставимо даље. Мислим да се Наталија највише радује животињицама. Рекла сам јој да ће бити џиновски пуж за кога није знала да постоји и никада га није видела па се томе јако радује. Биће на Опленцу и њен коњић Срећко, њен пони, тако да верујем да ће њега јахати у неком тренутку. Мислим и да јој је сензорна шума најзанимљивија. То је део шуме који смо наменили јако малој деци. Ту има разноразних игрица и препрека и верујем да ће се тамо највише задржати.

Емилија Јокић: Често говорите колико је важно да деца проводе време са животињама, позната је и Ваша велика љубав према коњима. Да ли су Ваше ћерке наследиле ту љубав?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић: Исидора је јш увек мала да бисмо то приметили, али Наталија и те како. Има свога коња, своју куцу и више маца и обожава их. Увек када сретне неке животиње ван куће, увек се лепо дружи са њима. Мислим да је то јако важно и због здравља уопште. Када стекнемо поштовање и леп однос са животињама, важно је за касније да се не бисмо плашили паса на улици или бубица које нам слете на руку. Тако нам је живот свеобухватнији и лагоднији.

Нина Милојевић:Које кућне љубимце имате у Вашем дому?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић:Имамо много, имамо девет коња, што великих, што малих, имамо два пса и имамо четири маце. Тако да је то све заједно петнаест животиња.

Теодора Вељковић:Који је Ваш савет младим родитељима када је у питању васпитање деце?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић: Мислим да оно што је најважније што ја волим да истичем и истакла сам и прошле године на Фестивалу, а истаћи ћу и ове да је за родитеље најважније да оно како желе да им деца одрастају да тако и живе. Ми можемо вама да говоримо неке ствари, а све је то џаба ако ми радимо супротно. Ако говоримо да није лепо радити нешто, да није лепо говорити ружне речи или бити зао према људима око нас, онда не смемо ни ми то да радимо. Мислим да је то најважније. Ако ја говорим о томе да није добро јести шећер, онда није у реду да идем около са флашицом неког газираног пића. Родитељи морају да пођу од себе да они сами исправе неке навике да би деца онда могла да нас копирају и прате те добре навике.

Вања Филиповић: Имате ли неку поруку за све нас?

ЊКВ принцеза Љубица Карађорђевић: Овако краткорочно бих вас позвала да дођете на Фестивал у суботу, а дугорочно бих вам пожелела да изаберете коју год активност и да се њоме бавите, да покушате да добре навике активног живота усвојите што раније јер ће вам то много значити у каснијем животу и професионално и приватно у сваком могућем смислу. Немојте седети по цео дан за компјутером јер то стварно није добро него се трудите да имате бар једну навику у току дан која ће да вас изведе напоље да будете активни, да се дружите и да учите неке нове вештине.

Емилија Јокић: Хвала Вам много на стрпљењу и занимљивом разговору.

 

Чланови Новинарске секције ,,Кораци''

ОШ,,Карађорђе'' Топола

КОНТАКТ ПОДАЦИ

Мије Тодоровића бр. 8
34310 Топола, Србија
ПИБ: 101223989
Матични број: 07123370

    • Телефон: (034) 6 811 003

    • Факс: (034) 6 811 003

    • Mаил: os.karadjordje1@mts.rs

Search