Фестивал на Опленцу

Image

Овогодишњи Дечји фестивал је премашио сва очекивања што се тиче посећености. И поред времена које је било непредвидиво и сваког часа је могла почети киша, на Опленцу се орила дечја граја. У току дана прошло је преко осам хиљада људи. Радило је преко педесет радионица и скоро триста волонтера. Програм је био разноврстан. Било је ликовних и музичких радионица, калиграфска радионица, поставка о Хари Потеру, велики број предавања о здравој исхрани врсних стручњака. Културно уметничка друштва су уносила весеље и својом игром и песмом подизали расположење. Животињице су привлачиле малишане. Јахало се, гађало из пушке, гађало стрелама, играла се одбојка, учили карате потези. Деца и родитељи су могли да сретну и многа позната лица. Међу њима се нашла и Тамара Драгичевић.

Тамара Драгичевић је српска филмска, телевизијска и позоришна глумица. Постала је позната по филму Драгана Бјелогрлића ,,Монтевидео, Бог те видео!'', а запажену улогу је остварила и у телевизијској серији ,,Војна академија''. Била је учесница ријалитија ,,Твоје лице звучи познато'' и победница прве епизоде. На фестивалу Дани комедије у Јагодини је за улогу Саше у представи ,,Добри ујкица'', 2012. добила је награду Статуета Ћуран. Њен брат Миодраг Драгичевић је глумац. У браку је са Петром Бенчином од јуна 2016. године. Родила је ћерку Сташу и сина Лазара. Посетила је Тополу 10.9.2022. године, била на Дечјем фестивалу, а ми смо имали задовољство да разговарамо са њом.

Емилија Јокић:Када сте пожелели да постанете глумица?

Тамара Драгичевић:Прво када сам стварно пожелела да постанем глумица и да упишем Академију је када сам ишла у Дадов позориште и тада сам знала да ме то занима. На глуму сам кренула први пут када сам била први разред у основној школи у оквиру драмске секције. Обожавала сам да учествујем и играм у представицама. Схватила сам да волим то, да ме занима јер сам била редовна и посвећена.Касније у основној и средњој школи сам схватила да ће то бити мој позив.

Теодора Спасић: Код кога сте у класи завршили глуму?

Тамара Драгичевић:Уписала сам 2007. године и то у класи професора Драгана Петровића Пелета.

Нина Милојевић: Ко је са Вама од наших познатих глумаца студирао у класи?

Тамара Драгичевић: Студирали су: Милош Биковић,Миодраг Радоњић, Јелисавета Орашанин, Нина Јанковић, Ања Алач, Стојан Ђорђевић, Матеја Поповић, Урош Јаковљевић, Миљана Гавриловић, Анка Гаћеша, Иван Михаиловић.

Теодора Вељковић:Колико дуго се бавите глумом и која је Ваша прва улога?

Тамара Драгичевић: Прва улога је била у представи ,,Игра у тами'', Позориште ,,Бошко Буха'', прва филмска, телевизијска је била  у филму ,,Монтевидео, Бог те видео''. Глумом се бавим већ једанаест година.

Вања Филиповић: Које су вам најдраже улоге?

Тамара Драгичевић:Све своје улоге волим, а последња је улога Силване у филму ,,Тома'' и она ми и јесте најдража.

Дуња Костић: Како је било глумити Силвану у филму ,,Тома''?

Тамара Драгичевић:Било је дивно, било је узбудљиво, није било лако припремити се за улогу. Када треба да одиграте некога кога људи знају и воле, то је додатна одговорност, али мени је било уживање.

Андреа Ђорђевић: Како Вам се свиђа Топола и Фестивал?

Тамара Драгичевић: Баш ми се свиђа, први пут сам ове године на Фестивалу и толико ми се допада што је у природи, што је пуно деце и родитеља. Ово је прилика да деца уживају. Добро је организовано, за свакога има понешто и надам се да ћу доћи опет.

Емилија Јокић: Шта Вам се највише свидело на Фестивалу?

Тамара Драгићевић: Свиделе су ми се радионице за децу  и игралиште за децу.

На Опленцу смо срели и Александру Михајловић, професорку и дечјег писца, и са њом смо провели мало времена у срдачном и занимљивом разговору.

Емилија Јокић:Поштовање, Александра,

Можете ли кратко да нам се представите. Чиме се бавите?

Александра Михајловић: Ја сам Александра Михајловић и написала сам књигу за вас која се зове ,,Софијине мудролије са Марком Краљевићем''. Иначе сам професор књижевности у гимназији и писац. Написала сам још и многе романе. Јако обраћам пажњу на традицију и културу српског народа. Мислим да требало да вас пуно научим кроз своје књиге и надам се када сте слушали промоцију да сте неке ствари запамтили и да вам је то занимљиво јер као што Египћани имају пирамиде ми имамо средњи век и веома је битно да знате ко је Марко Краљевић и ко су наши владари и владарке јер то носимо у себи.

Теодора Вељковић: Пошто пишете за децу, реците нам одакле црпите инспирацију?

Александра Михајловић: Инспирацију црпим од деце. Као професорки било ми је јасно да су неке ствари вама далеке. Например, Марко Краљевић се ради у готово свим разредима основне школе, а када се помене Марко Краљевић ви јако мало знате о њему. Желела сам на сасвим другачији начин , да вама не буде досадно, кроз једну лепу историју, народну поезију, пуно квизова, пуно нечега што ће вам осветлити тај период, боље научите. И увек сте ми ви главна инспирација. Све што пишем за вас, много размишљам о вама, много причам са вама и хватам шта вам није јасни и како да вам приближим одређене ствари и трудим се јако да поједноставим и да тај језик буде вама прихватљив.

Андреа Ђорђевић:Радите као професор књижевности.  Можете ли нам рећи како успевате да заинтересујете ученике да читају књиге и да ли довољно читају по Вашем мишљењу?

Александра Михајловић:Увек може више да се чита, али сматрам да моји ђаци читају највише што је могуће. Терам их на два начина: прво добром причом, јер сматрам да је сваки професор књижевности водич као када дођете у непознат град па вам ништа није јасно и ако имате доброг водича он ће да вам исприча пуно анегдота, занимљивих причица и ви ћете да заволите град. Исто тако мислим да ако професор књижевности исприча пуно занимљивих ствари о једном писцу, о његовом животу, о томе како је размишљао. Ви сте пронађете и почнете и сами да истражујете. Друга начин како терам неке ученике да читају, јесте и оцена. Морам да признам да дајем лоше оцене онима који не читају, па они почну да читају и онда на крају сви имају добре оцене.

 

Нина Милојевић: Написали сте књигу ,,Софијине мудролије са Марком Краљевићем''. Ком узрасту је намењена ова књига? Како утиче на развој личности деце?

Александра Михајловић:Ово је дивно питање, хвала ти. Узраст је цела основна школа. Имама јако занимљиво искуство да маме купе деци ту књигу и онда кажу:,,Јаој, што сам пуно научила'', јер се забораве неке ствари, а неке ствари никад ни не научимо доро. Тако да узраст може буквално сваки и свако ко је заинтересован за нешто што је наше може да чита ову књигу. Софија је сова, а главни лик је монах Лукијан који свако дете које чита књигу позива да буде писац и у том смислу је ова књига јако добра јер можете да нацртате, можете причу да промените, можете да додате нешто у књизи. Јако је креативна и није  она само да читаш и репродукујеш. На крају сваке приче имате јако много квизова из којих можете свашта да научите.

Вања Костић:Шта Вас је инспирисало да је напишете?

Александра Михајловић: Инспирисало ме је што сам добила једном први разред у гимназији и кад сам рекла Марко Краљевић сви су преврнули очима.,,Јаој, опет Марко Краљевић, ужас, Марко Краљевић!'' Дала сам им фломастер и рекла да напишу све оно што је Марко Краљевић, да га опишу. Ако буду све знали што сам ја хтела да им кажем, нећу рећи ни М од Марка Краљевића. Испало је да само знају за Шарца, да је Марко Краљевић јахао Шарца и не знају ништа више. То ме јако инспирисало. Подстакло ме је  да толико дуго радите нешто, а не знате о томе ништа.Ајмо на неки други начин да ви о томе сазнате, да то заволите. Када неко каже било који историјски лик, да се ви обрадујете што знате и желите још више да научите.

Теодора Спасић:  Како Ваше књиге утичу на читаоце?

Александра Михајловић: Мислим врло позитивно. Пишем и романе за одрасле и имам јако много читалаца који ми пишу и деце и одраслих. Видим да се проналазе у мојим књигама и да много размишљају о томе о чему пишем а мислим да је то најбитнија ствар. Када неко каже да сам га подстакла на размишљање или проучавање да још више сазна, мислим да је то права ствар за писца.

Вања Филиповић: Како Вам се допада ваш рад?

Александра Михајловић: Ја сам самокритична као што сам и критична и увек мислим да може боље, али сам веома задовољна јер могу са вама да се дружим, да се лепо конектујем, седнем у неку временску машину и упловим у ваш свет.

Исидора Вујић: Шта мислите о Фестивалу?

Александра Михајловић: Мислим да је ово чаробна ствар и Љубица Карађорђевић је једна права српска принцеза која жели све оно што је најбоље из нашег народа да врати управо овде и вама деци. Мислим да треба сви да је подржимо и да јој сви помогнемо и сигурна сам да ће за  неколико година овај фестивал постићи  светски ниво.

Кристина Симић:  Можете ли нешто препоручити младим читаоцима?

Александра Михајловић:Наравно, могу да препоручим много књига. Препоручићу једну своју књигу коју сам волела као мала девојчица, а зове се ,,Хајди''. Имамо дивне писце. Имате приче, имате ,,Хари Потера''. Читајте све што ће вам развити машту и што ће вас терати да будете креативнији и бољи.

 

Чланови Новинарске секције ,,Кораци''

ОШ,,Карађорђе'' Топола

КОНТАКТ ПОДАЦИ

Мије Тодоровића бр. 8
34310 Топола, Србија
ПИБ: 101223989
Матични број: 07123370

    • Телефон: (034) 6 811 003

    • Факс: (034) 6 811 003

    • Mаил: os.karadjordje1@mts.rs

Search