Опленачка берба 2022.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

,,Лепа је мала је варош Топола...''

Звони, звони

Звоно на волу;

Хеј, сви на вашар

У Тополу!

Опленачка берба је традиционални вашар у Тополи који траје три дана и који има традицију преко педесет година. Ове године је посећеност била огромна. Лепо време без кише омогућило је да се одрже бројни концерти Културно-уметничких друштава из Републике Српске, Словеније, Македоније и Хрватске. Поред гостију из ове четири суседне државе учествовала су у програму и Културно-уметничка друштва из целе Србије, из Кнића, Крагујевца, Смедерева, Титела, Бољевца, Раче, Бруса, Кикинде, Нове Вароши, Краљева, Ужица, Зајечара, са Косова и Метохије.

У недељу, 9.10.2022. године у просторијама старе библиотеке у Карађорђевом граду одржани су 11. Сусрети младих певачких група Србије. Модератор је била др Јелена Јовановић, етномузиколог. Учествовале су музичке групе из Београда, Новог Сада, Смедерева, Атине и Тополе. Гост предавач је био др Бранко Златковић, фолклориста. У вечерњим сатима на Винском тргу  концерт су одржале Драгана Мирковић, Јелена Броћић и Неверне бебе. Посетиоци су поред разноврсних музичких догађаја могли да пробају вино, грожђе, домаће месне прерађевине, мед. Мирис печења и куваног купуса се ширио улицама Тополе. Одржано је и такмичење у припреми гулаша под називом ,,Краљевски котлић''.  Одржан је и Сајам вина и изложба грожђа.Тезге постављене дуж Опленачке улице садржале су различите ручне радове, од вунених чарапа и прслука па све до варјача и котлића. Ученици средње школе су нудили своје производе које праве у оквиру Задруге ,, Опленачка визија''. За њима нису заостајали ни ученици Основне школе ,,Живко Томић'' и њихова задруга. Најмлађи учесници Дечијег фестивала који отвара бербу била су деца из вртића. Организовали су дефиле у маскама и одушевили све присутне. Било је ту и пужића, медицинских сестара, цветића, грожђа и других маски. Имали смо прилику да разговарамо са Кристином Марјановић, васпитачицом Предшколске установе ,,Софија Ристић'' и од ње сазнамо шта је највише заинтересовале наше мале другаре, како је радити са њима и колико дуго се одржава маскембал.

Теодора Спасић: Како је радити са малом децом?

Кристина Марјановић: Рад са малом децом је диван, не постоје речи којима бих описала ту лепоту. Најлепши је рад са малом децом.

Нина Милојевић:Колико година се одржава маскембал за Бербу?

Кристина Марјановић: Маскембал се одржава од када је вртић почео са радом од 1985. године.

Теодора Вељковић: Ко је био задужен за костиме?

Кристина Марјановић: За костиме су били задужени родитељи. Радили су на радионици. Наша група је била маскирана у пужиће.

Емилија Јокић: Да ли сте задовољни како је протекао маскембал?

Кристина Марјановић: Задовољна сам, можда је организација требала да буде мало боља, али када су деца задовољна и ми смо.

Анђела Танасијевић:Шта се деци највише свидело на Берби?

Кристина Марјановић:Деца су била одушевљена лизалицама и балонима који су пуњени хелијумом.

Опленачка берба из године у годину постаје све посећенија и све више привлачи пажњу. Разноврстан музички садржај и богата понуда домаћих производа и ове године је привукла не само домаће туристе већ и странце. Надамо се да ће и у нареднм годинама расти интересовање за Опленачку бербу.

 

Чланови Новинарске секције ,,Кораци''

КОНТАКТ ПОДАЦИ

Мије Тодоровића бр. 8
34310 Топола, Србија
ПИБ: 101223989
Матични број: 07123370

    • Телефон: (034) 6 811 003

    • Факс: (034) 6 811 003

    • Mаил: os.karadjordje1@mts.rs

Search